Ultracom for Apple iOS - Tuki – Ultracom

Tuotetuki

ultracom for apple ios

PÄIVITYS: Ultracom for Apple iOS ohjelmisto Versionumero: 2.1.10 Versiopäiväys: 12.12.2019

Sisältö:

 • Korjaus: Mittakaavan näkyminen ruudun alalaidassa korjattu.
 • Muutos: Ruudun alalaidan painikkeita siirretty kauemmas alavalikosta.
 • Korjaus: APN operaattorilista päivitetty.
 • iOS Bluetooth luvan kysyminen käyttäjältä lisätty.
+
-
PÄIVITYSOHJE ULTRACOM FOR APPLE IOS

ULTRACOM ohjelmisto päivitetään mobiililaitteen Apple App Store kauppapaikalta. Useat mobiililaitteet ehdottavat ohjelmiston päivittämistä automaattisesti. Jos mobiililaitteesi ei ehdota päivitystä automaattisesti, voit suorittaa päivityksen seuraavasti:

 1. Avaa mobiililaitteesi Apple App Store -kauppa
 2. Kirjoita “haku”-kenttään: Ultracom
 3. Jos ohjelmistoo on saatavilla päivitys, näkyy sivulla “Päivitä”-valinta.
 4. Napauta “Päivitä”-valintaa, jolloin mobiililaitteesi päivittää ohjelmiston

KÄYTTÖOPAS

 • 1. Yleistä
  • ← Takaisin
   • Jotkin ohjelmiston ominaisuudet ja toiminnot voivat poiketa eri käyttöjärjestelmien, ohjelmistoversioiden, käyttömaan ja laitteiden välillä.

    Ultracom-sovellus on ladattavissa niissä maissa, joissa Ultracom on tarkoittanut sovellusta jaettavan.

    Voit esittää kysymyksiä tekniseen tukeemme sähköpostitse: support@ultracom.fi

    Tämä käyttöopas on päivitetty 26.9.2019.

    • Ultracom käyttöaika: Ohjelmistoon on saatavana kolme eri käyttöaikapakettia: 1kk, 3kk ja 12kk. Ilman käyttöaikapakettia voit käyttää ohjelman peruskarttatoimintoja, paikantaa Avius-laitettasi, sekä omaa sijaintiasi. Palvelintoiminnot, kuten tutkan paikkatiedon jakaminen tai datapaikannus eivät ole käytettävissä ilman käyttöaikaa. Et voi myöskään käyttää piirtokokoelmia, Oma riista aineistoja, tehdä karttamerkintöjä Omat sivut -palvelussa tai käyttää tilarajallista kartta-aineistoa.
    • Ultracom-perhe: Perhepaketti sisältää kolme kappaletta 12kk Ultracom käyttöaikakoodeja. Yksittäisen koodin hinta on paketissa ostettuna edullisempi. Perhepaketti on tarkoitettu vain perheenjäsenille. Mahdollisissa väärinkäytöksissä Ultracom pidättää oikeuden poistaa perhekoodit käytöstä, ilman erillistä varoitusta.
    • Ultracom-seura: Seurapaketti sisältää 10 kappaletta 3kk Ultracom käyttöaikakoodeja. Yksittäisen koodin hinta on paketissa ostettuna edullisempi. Seurapaketti on tarkoitettu vain metsästysseuroille. Mahdollisissa väärinkäytöksissä Ultracom pidättää oikeuden poistaa seurakoodit käytöstä, ilman erillistä varoitusta.
    • Tracker-ristiinseuranta: Tracker ja Pointer laitteiden seuranta datapaikannuksella. Ristiinpaikannus vaatii lisäksi Ultracom käyttöaikaa.
   • Mobiililaitteen liittymässä tulee olla käytettävissä mobiilidata ja tekstiviestit. Varmista liittymäsi soveltuvuus operaattorisi asiakaspalvelusta.

    Mikäli käytät prepaid-liittymää, varmista että liittymään on ladattu riittävästi saldoa.

    Telia DOT-liittymää ei voi käyttää Ultracom laitteiden paikantamiseen.

   • Ohjelmiston lataaminen vaatii käyttöjärjestelmäkohtaisen tilin (Apple ID). Tili vaaditaan mobiililaitteen sovelluskaupan käyttöön. Ohjeet tilin luomiseen saat mobiililaitteesi käyttöoppaasta tai laitteen valmistajalta.

    Ohjelmisto on asennuksen jälkeen rekisteröimätön versio ja se tulee ensimmäisenä rekisteröidä. Ohjelma rekisteröidään ja lukitaan mobiililaitteen puhelinnumerolle. Ohjelma voidaan kuitenkin tarvittaessa siirtää puhelinnumerolta toiselle.

    Ohjelmisto on saatavilla Apple iOS käyttöjärjestelmäversioon iOS 8.0 tai uudempiin. Ultracom Avius vaatii lisäksi mobiililaitteelta Bluetooth Low Energy (BLE) tuen.

 • 2. Ohjelmiston lataaminen ja rekisteröinti
  • ← Takaisin
    1. Avaa mobiililaitteesi sovellusvalikosta ”App Store -kauppapaikka”.
    2. Kirjoita hakukenttään hakusana: Ultracom ja napauta ”Etsi”.
    3. Napauta listalta löytyvää Ultracom-ikonia.
    4. Napauta ”Asenna”-valintaa (pilven kuva, jossa nuoli alaspäin).
    5. Mobiililaitteesi lataa ja asentaa ohjelmiston automaattisesti.
    6. Valitse ”Avaa” tai etsi sovelluksen ikoni mobiililaitteesi sovellusvalikoimasta ja käynnistä sovellus.
    1. Ohjelmisto pyytää ensimmäisenä lupaa käyttää sijaintiasi. Lue ilmoitus ja anna lupa sijainnille valitsemalla ”Salli”.
    2. Ohjelmisto pyytää lupaa lähettää sinulle ilmoituksia. Valitse ”Salli”.
    3. Seuraavana ohjelmisto pyytää ohjelmiston rekisteröimistä. Ohjelmisto rekisteröidään puhelinnumerollesi. Valitse ikkunasta ”Rekisteröi”.
    4. Valitse ohjelmiston käyttöalue ja syötä mobiililaitteen puhelinnumero (numeron oltava sen mobiililaitteen numero, johon ohjelmaa ollaan ottamassa käyttöön).
    5. Hyväksy ohjelman käyttöehdot ja napauta ruudun alalaidassa olevaa ”Rekisteröi”-valintaa.
    6. Ohjelma pyytää viimeistelemään rekisteröinnin antamalla tekstiviestitse saapuvan turvakoodin. Syötä turvakoodi sille varattuun kenttään ja viimeistele rekisteröinti valitsemalla ”Jatka”. Jos mobiililaitteen näppäimistö peittää valinnan, napauta sormella ruudun tyhjään alueeseen, jolloin näppäimistö piilotetaan ruudulta.
    7. Ohjelma kuittaa rekisteröinnin onnistumisen. Vahvista ilmoitus valitsemalla ”OK”.
    8. Ohjelma siirtyy karttanäkymään ja voit aloittaa ohjelmiston käyttämisen.

    Jos ohitit rekisteröinnin, pyytää ohjelmisto rekisteröintiä jokaisella käynnistyskerralla.

    Rekisteröimätön ohjelmisto toimii rajoitetusti, eivätkä kaikki toiminnot ole käytettävissä. Ensimmäisen kerran puhelinnumerolle rekisteröity ohjelma toimii veloituksetta rajoitetun ajan, jonka jälkeen ohjelmaan tulee ostaa käyttöaikaa.Käyttöaikaa voi ostaa suoraan ohjelmasta, Ultracom jälleenmyyjiltä tai Ultracom verkkokaupasta. Löydät lisätietoja käyttöajasta kappaleesta 3.

 • 3. Käyttöajan tilaaminen ja aktivointi
  • ← Takaisin
   • Käyttöaikaa voidaan ostaa suoraan ohjelmasta, jälleenmyyjäsi voi kytkeä sinulle käyttöaikaa tai voit ostaa erillisen aktivoitavan käyttöaikakortin. Avaa ohjelman päävalikko ruudun vasemmasta yläkulmasta napauttamalla UC-ikonia. Valitse avautuvasta päävalikosta valinta ”Tilaa/Aktivoi”. Valitse ”tilaustapa”-pudotusvalikosta haluamasi tilaustapa:

    • Aktivointikoodi: voit syöttää käyttöaikakortista saatavan aktivointikoodin ja saat aktivointikortin oikeuttavan käyttöajan (1kk, 3kk tai 12kk). Myös Ultracom-perhe ja Ultracom-seura koodit aktivoidaan tällä valinnalla.
    • App Store -tuote: valitse haluamasi tuote pudotusvalikosta. Valittuasi tuotteen, napauta ”Tilaa”, jolloin ohjelma siirtyy mobiilinmaksun vahvistamiseen.
 • 4. Laitteen lisääminen ohjelmistoon
  • ← Takaisin
   • Varmista ensin, että paikannettava laite on otettu käyttöön noudattaen laitteen mukana tullutta käyttöopasta.

    Avaa ohjelmiston päävalikko ruudun vasemmasta yläkulmasta, napauttamalla UC-ikonia. Valitse valikosta ”Lisää laite…”.  Napauta ”Hae palvelusta” valintaa. Voit hakea ja lisätä laitteen suoraan laitteen ID-numerolla (R10 ja Avius) tai puhelinnumerolla (Koira-GPS ja Novus). Novuksen ja Koira-GPS:n voi hakea ”Hae palvelusta”-toiminnolla, jos laite on otettu käyttöön aikaisemmin ja laite on lähettänyt paikkatietoa palvelimelle. Kun syötät laitteen ID-numeron sille varattuun kenttään ja napautat ”Hae”-valintaa; jos kyseessä on laitteen ensimmäinen käyttökerta, ei ohjelma kysy salasanaa. Jos laite on jo käyttöönotettu ja olet lisäämässä seurantaan esimerkiksi ystäväsi laitetta, kysyy ohjelma salasanaa.

   • Varmista ensin, että paikannettava laite on otettu käyttöön noudattaen laitteen mukana tullutta käyttöopasta. Avaa ohjelmiston päävalikko ruudun vasemmasta yläkulmasta, napauttamalla UC-ikonia. Valitse avautuvasta valikosta ”Lisää laite…”.  Napauta ”Ultracom R10” -valintaa. Syötä laitteen ID-numero sille varattuun kenttään ja napauta ”Hae”-valintaa. Löydät ID-numeron R10-laitteen käyttöoppaasta. Jos kyseessä on laitteen ensimmäinen käyttökerta ei ohjelma kysy salasanaa. Jos laite on jo käyttöönotettu ja olet lisäämässä seurantaan esimerkiksi ystäväsi laitetta, kysyy ohjelma salasanaa. Ohjelma voi pyytää seuraavia tietoja:

    • Perustiedoista löytyy laitteen käyttöön tarvittavat tiedot kuten nimi, kuvake, seurannan salasana ja hallinnan salasana.
     • Nimi: anna laitteelle kuvaava nimi. Napauta kenttää, jolloin pääset kirjoittamaan laitteelle oman nimen tai käytä vakiona olevaa ”Laite”-nimeä.
     • Kuvake: voit määrittää laitteelle haluamasi kuvakkeen. Pyyhkäisemällä valinnan kohdalta vasemmalle tai oikealle löydät lisää valintoja. Valittuna oleva ikoni on ruudun keskellä.
     • Seuranta salasana: määritä laitteen seuraajille salasanan. Tämä on alimman tason salasana, jolla laitetta voi seurata. Seuraajat eivät voi muuttaa laitteen asetuksia, kuten paikannusväliä. Laitteella on myös kaksi muuta tasoa: hallinta ja pääkäyttäjä.
     • Hallinta salasana: määritä laitteen hallintaan salasanan. Jos käyttäjä tietää laitteen hallinnan salasanan, voi käyttäjä vaihtaa mm. paikannusväliä ja laitteen muita asetuksia. Hallintatasolla ei voi kuitenkaan muokata laitteen pääkäyttäjiä. Lisätietoja pääkäyttäjistä myöhemmin.
    • Lisätiedot välilehdeltä voidaan laitteelle määritellä tarkemmin asetuksia, kuten reitin väri, reittipisteiden määrä yms.
     • Puh.nro: kenttään voidaan syöttää laitteen puhelinnumero. Tämä mahdollistaa laitteen soittotoiminnon käyttämisen (haukunkuuntelun). Ultracom R10 laitteen mukana tulevan Ultracom GlobalSIM-kortin numero löytyy käyttöoppaan ensimmäiseltä sivulta. Numero syötetään ohjelmaan +45 muodossa. Liittymä on tanskalainen, joten tarkista soittohinnat omalta operaattoriltasi.
     • Näytä kartalla: valinta määrittää näytetäänkö laitetta ollenkaan ohjelmiston karttapohjalla. Valinta on kätevä, jos haluat esimerkiksi väliaikaisesti poistaa laitteesi näkymästä karttanäytöllä.
     • Haukkuraja: valinnalla määritetään, montako haukahdusta laitteen haukkulaskurin tulee rekisteröidä, ennen kuin laite tulkitsee koiran haukkuvan. Liian korkealle asetettu haukkuraja voi aiheuttaa tilanteen, jossa laite ei reagoi riittävän nopeasti koiran haukkuihin. Liian matalalle asetettu haukkuraja voi aiheuttaa tilanteen, jossa laite reagoi ääniin liian herkästi ja tulkitsee esim. risujen napsahtelut koteloon haukahduksiksi. Vakioasetus (2) on suositeltava asetus.
     • Reittipisteiden määrä: valinta määrittää montako paikannupistettä piirretään kartalle. Kirjoittamalla kenttään suuren luvun näytetään kartalla reittiä pidemmältä ajanjaksolta ja pienentämällä lukemaa voidaan reittiviivaa lyhentää.
     • Suosikki: valinnalla voidaan määrittää laite laitteet-listalla suosikiksi. Laitteita voidaan suodattaa laitelistalla mm. suosikkien, aktiivisuuden jne. mukaan.

     

    • Pääkäyttäjät välilehdellä voidaan määrittää laitteen muut pääkäyttäjät. Ensimmäinen pääkäyttäjä (pääkäyttäjä 1) on laitteen omistaja. Voit määrittää muita pääkäyttäjiä napauttamalla haluttua kenttää (pääkäyttäjä 2 tai 3). Pääkäyttäjiä voi olla maksimissaan kolme. Pääkäyttäjällä on täydet oikeudet laitteen kaikkiin toimintoihin. Laitteen pääkäyttäjä voi mm. poistaa ja lisätä muita pääkäyttäjiä, sekä vaihtaa hallinnan ja seurannan salasanoja. Laite vastaa aina pääkäyttäjälle tekstiviestikyselyihin ja puheluihin, vaikka tekstiviestit ja soitto olisi estettynä laitteen asetuksista.

    Kun olet syöttänyt laitteelle tarvittavat tiedot, napauta ruudun ylälaidasta löytyvää ”Tallenna”-valintaa. Ohjelma palaa karttanäkymään ja laitteen paikannus käynnistyy.

   • Varmista ensin, että paikannettava laite on otettu käyttöön noudattaen laitteen mukana tullutta käyttöopasta. Avaa ohjelmiston päävalikko ruudun vasemmasta yläkulmasta napauttamalla UC-ikonia. Valitse avautuvasta valikosta ”Lisää laite…”. Napauta ”Koira-GPS /Novus laite” valintaa. Ohjelma avaa laitteen ominaisuudet, johon tulee syöttää laitteelle tarvittavat tiedot.

    • Perustietoja ovat:
     • Tyyppi: laitteen tyyppi on valmiiksi valittuna (Koira-GPS/Novus laite).
     • Puhelinnumero: syötä paikannuslaitteen puhelinnumero kansainvälisessä muodossa esimerkiksi +358401234567.
     • Salasana: anna laitteelle haluamasi salasana.
     • Nimi: kirjoita laitteelle kuvaava nimi.
     • Kuvake: laitteen kuvake karttanäytöllä. Voit selata kuvakkeita pyyhkäisemällä kuvakkeita vasemmalle tai oikealle. Keskellä oleva kuvake on valittuna oleva kuvake.
     • Näytä kartalla: näytetäänkö laitetta ollenkaan ohjelmiston karttapohjalla. Valinta on kätevä, jos haluat väliaikaisesti poistaa laitteistasi näkymästä kartalla.
     • Haukkuraja: montako haukahdusta laitteen haukkulaskurin tulee rekisteröidä, ennen kuin laite tulkitsee koiran haukkuvan. Liian korkealle asetettu haukkuraja voi aiheuttaa tilanteen, jossa laite ei reagoi riittävän nopeasti koiran haukkuihin. Liian matalalle asetettu haukkuraja voi aiheuttaa tilanteen, jossa laite reagoi liian herkästi ja tulkitsee esim. risujen osumiset koteloon haukahduksiksi. Vakioasetus (2) on suositeltava asetus.
     • Reittipisteiden määrä: määrittää montako paikannupistettä kartalle piirretään. Kirjoittamalla kenttään suuren luvun näytetään kartalla reittiä pidemmältä ajanjaksolta ja pienentämällä lukua voidaan reittiviivaa lyhentää.
     • Suosikki: valinnalla voidaan määrittää laite laitteet-listalla suosikiksi. Laitteita voidaan suodattaa laitelistalla suosikkien, aktiivisuuden yms. mukaan.

    Kun olet syöttänyt pyydetyt tiedot, napauta ruudun ylälaidasta löytyvää ”Tallenna”-valintaa. Ohjelma kysyy yhteysosoitteen (APN) määrittämistä. Jos olet lisäämässä seurantaan ystäväsi laitetta, valitse ”Peruuta”. Muussa tapauksessa valitse ”Aseta yhteysosoite”. Avautuvasta näkymästä, napauta pudotusvalikkoa ”Verkko-operaattori”. Valitse avautuvasta listasta laitteessasi olevan SIM-kortin operaattori. Ohjelmisto lisää automaattisesti valintasi mukaan operaattorin yhteysosoitteen sille varattuun kenttään. Valinnan alla on kenttä ”Käynnistä paikkatiedon lähetys”, joka on valmiiksi merkattuna. Tämä valinta käynnistää laitteen paikantamisen oletus paikannusvälillä (60 sekuntia). Lähetä asetusviesti napauttamalla ruudun ylälaidassa olevaa ”Lähetä asetusviesti”-valintaa. Ohjelmisto luo tekstiviestin, jossa on laitteen asetuksia. Lähetä molemmat ohjelman luomat asetusviestit laitteelle. Ohjelma kuittaa hetken kuluttua laitteen yhteysosoitteen vaihdetuksi ja laitteen paikannus käynnistyy.

   • Avaa ohjelmiston päävalikko ruudun vasemmasta yläkulmasta napauttamalla UC-ikonia. Valitse avautuvasta valikosta ”Lisää laite…”. Napauta ”Ultracom ohjelma” valintaa. Ohjelma avaa laitteen ominaisuudet, johon tulee syöttää paikannettavalle ohjelmistolle tarvittavat tiedot

    • Perustietoja ovat:
     • Tyyppi: laitteen tyyppi on valmiiksi valittuna (Ultracom ohjelma).
     • Puhelinnumero: syötä tähän paikannettavan ohjelmiston puhelinnumero kansainvälisessä muodossa esimerkiksi: 358401234567.
     • Salasana: anna paikannettavan ohjelmiston oman paikan salasana.
     • Nimi: kirjoita paikannettavalle ohjelmistolle kuvaava nimi.
     • Kuvake: paikannettavan ohjelmiston karttanäytön kuvake. Voit selata kuvakkeita pyyhkäisemällä kuvakkeita vasemmalle tai oikealle. Keskellä oleva kuvake on valittuna oleva kuvake.
     • Näytä kartalla: näytetäänkö ohjelmistoa ohjelmiston karttapohjalla. Valinta on kätevä, jos haluat poistaa ohjelmiston näkymästä kartalla.
     • Reittipisteiden määrä: määrittää montako paikannupistettä piirretään kartalle. Kirjoittamalla kenttään suuren luvun näytetään kartalla reittiä pidemmältä ajanjaksolta ja pienentämällä lukemaa voidaan reittiviivaa lyhentää.
     • Suosikki: valinnalla voidaan määrittää ohjelmisto laitelistalla suosikiksi. Laitteita ja ohjelmistoja voidaan suodattaa laitelistalla suosikkien, aktiivisuuden yms. mukaan.

    Kun olet syöttänyt laitteelle tarvittavat tiedot, napauta ruudun ylälaidasta löytyvää ”Tallenna”-valintaa. Ohjelmisto palaa ”Laitteet”-näkymään. Palaa takaisin karttanäkymään napauttamalla lisättyä ohjelmistoa. Paikannettava ohjelmisto ilmestyy karttanäytölle, mikäli laitteessa on oma sijainti ja laiteseuranta päällä.

   • Varmista ensin, että paikannettava laite on otettu käyttöön noudattaen laitteen mukana tullutta käyttöopasta. Avaa ohjelmiston päävalikko ruudun vasemmasta yläkulmasta napauttamalla UC-. Valitse avautuvasta valikosta ”Lisää laite…”.  Napauta ”Avius panta” valintaa. Ohjelma avaa laitteen ominaisuudet, johon tulee syöttää laitteelle tarvittavat tiedot. Perustietoja ovat:

    • Tyyppi: laitteen tyyppi on valmiiksi valittuna (Avius panta).
    • Panta ID: syötä tähän Avius-pannan ID-numero. ID-numero löytyy Avius pannan ohjekirjasta, ensimmäiseltä sivulta tai pantaosan alta (panta liukuu pois kevyesti vetämällä).
    • Salasana: anna laitteelle haluamasi salasana.
    • Nimi: kirjoita laitteelle kuvaava nimi.
    • Kuvake: laitteen kuvake karttanäytöllä. Voit selata kuvakkeita pyyhkäisemällä kuvakkeita vasemmalle tai oikealle. Keskellä oleva kuvake on valittuna oleva kuvake.
    • Näytä kartalla: näytetäänkö laitetta ollenkaan ohjelmiston karttapohjalla. Valinta on kätevä, jos haluat väliaikaisesti poistaa jonkun laitteistasi näkymästä kokonaan kartalla.
    • Haukkuraja: montako haukahdusta laitteen haukkulaskurin tulee rekisteröidä, ennen kuin laite tulkitsee koiran haukkuvan. Liian korkealle asetettu haukkuraja voi aiheuttaa tilanteen, jossa laite ei reagoi riittävän nopeasti koiran haukkuihin. Liian matalalle asetettu haukkuraja voi aiheuttaa tilanteen, jossa laite reagoi ääniin liian herkästi ja tulkitsee esimerkiksi risujen osumiset koteloon haukahduksiksi. Vakioasetus (2) on suositeltava asetus.
    • Reittipisteiden määrä: määrittää montako paikannupistettä piirretään kartalle. Kirjoittamalla kenttään suuren luvun näytetään kartalla reittiä pidemmältä ajanjaksolta ja pienentämällä lukemaa voidaan reittiviivaa lyhentää.
    • Suosikki: valinnalla voidaan määrittää laite laitteet-listalla suosikiksi. Laitteita voidaan suodattaa laitelistalla suosikkien, aktiivisuuden yms. mukaan.

    Kun olet syöttänyt laitteelle tarvittavat tiedot, napauta ruudun ylälaidasta löytyvää ”Tallenna”-valintaa. Ohjelmisto palaa ”Laitteet”-näkymään. Palaa takaisin karttanäkymään napauttamalla lisättyä laitetta. Muodosta yhteys isäntälaitteeseesi käynnistämällä AviusLINK karttaruudun ylälaidasta (pieni Avius isäntälaitteen kuva, lisätietoja löytyy kappaleesta 5.2). Tämä avaa AviusLINK-isäntälaitehaun. Mobiililaitteesi voi pyytää lupaa Bluetooth-yhteyden muodostamiseen, hyväksy luvan antaminen. Valitse listalta oma Avius isäntälaitteesi. Jos laitetta ei löydy, napauta ruudun oikeassa yläkulmassa näkyvää ”suurennuslasi”-kuvaketta, jolloin ohjelma yrittää hakea isäntälaitetta uudelleen. Huom! Laitteen paritus on suositeltavaa tehdä siten, ettei lähistöllä ole muita Avius isäntälaitteita. Hyväksy Bluetooth-liitospyyntö ohjelmasta valitsemalla ”OK”. Yhteys muodostetaan mobiililaitteen ja Avius-isäntälaitteen välille. Mikäli haluat jakaa laitteen lähettämää paikkatietoa automaattisesti mobiililaitteellasi, kytke seuranta päälle ruudun ylälaidasta löytyvällä ”Laiteseuranta päälle/pois” -valinnalla (katso lisätietoja kappaleesta 5.2). Tällöin paikkatieto jaetaan palvelimelle, josta muut käyttäjät voivat seurata laitetta 30 sek välein (käyttäjien tulee tietää laitteen ID-numero ja salasana). Voit halutessasi sammuttaa ja käynnistää AviusLINKin ruudun ylälaidasta löytyvällä ”AviusLINK päälle/pois”-toiminnolla (ikoni on pieni Avius isäntälaitteen kuva).

   • Varmista ensin, että paikannettava laite on otettu käyttöön noudattaen laitteen mukana tullutta käyttöopasta. Avaa ohjelmiston päävalikko ruudun vasemmasta yläkulmasta napauttamalla UC-ikonia. Valitse avautuvasta valikosta ”Lisää laite…”.  Napauta ”Avius pantahaku” -valintaa. Aseta Avius panta ja Avius isäntälaite vierekkäin siten, että laitteiden antennit risteävät toisiaan. Ohjelma kysyy lisättävän Avius-laitteen nimeä. Syötä laitteelle kuvaava nimi ja napauta ”Käynnistä”-valintaa. Ohjelma avaa Avius isäntälaitehaun. Ohjelmisto pyytää lupaa käyttää mobiililaitteen Bluetooth-yhteyttä. Valitse ”Kyllä” jolloin ohjelma etsii läheltä löytyviä Avius-isäntälaitteita. Valitse listalta Avius-isäntälaitteesi. Ohjelma lisää laitteen antamallasi nimellä ”Laitteet”-listalle. Laite lisätään vakioasetuksilla, jolloin salasana on 0000. On suositeltavaa muuttaa salasana myöhemmin ohjelman ”info”-valikon kautta.

    Huom! Laitteen paritus on suositeltavaa tehdä siten, ettei lähistöllä ole muita Avius isäntälaitteita.

    Mikäli haluat jakaa laitteen lähettämää paikkatietoa automaattisesti mobiililaitteellasi, kytke seuranta päälle ruudun ylälaidasta löytyvällä ”Laiteseuranta päälle/pois” -valinnalla (katso lisätietoja kappaleesta 5.2). Tällöin paikkatieto jaetaan palvelimelle, josta muut käyttäjät voivat seurata laitetta 30 sek välein (käyttäjien tulee tietää laitteen ID-numero ja salasana). Katso Avius laitteen muut asetukset ja valinnat, sekä niiden selitykset kappaleesta 4.5.

   • Avaa ohjelmiston päävalikko ruudun vasemmasta yläkulmasta napauttamalla UC-ikonia. Valitse avautuvasta valikosta ”Lisää laite…”. Napauta ”Tracker LIVE” -valintaa. Ohjelma avaa laitteen ominaisuudet, johon tulee syöttää laitteelle tarvittavat tiedot. Perustietoja ovat:

    • Tyyppi: laitteen tyyppi on valmiiksi valittuna (Tracker LIVE).
    • Jakonimi: syötä tähän Tracker- tai Pointer -laitteen jakonimi. Saat jakonimen laitteen omistajalta. Jakonimi tulee kirjoittaa täsmälleen samalla tavalla, kuin se on Tracker ohjelmassa.
    • Katselijan salasana: anna laitteelle katselijan salasana. Saat salasanan laitteen omistajalta. Salasana tulee kirjoittaa täsmälleen samalla tavalla, kuin se on Tracker ohjelmassa.
    • Nimi: kirjoita laitteelle kuvaava nimi.
    • Kuvake: laitteen kuvake karttanäytöllä. Voit selata kuvakkeita pyyhkäisemällä kuvakkeita vasemmalle tai oikealle. Keskellä oleva kuvake on aktiiviseksi valittuna oleva kuvake.
    • Näytä kartalla: näytetäänkö laitetta ollenkaan ohjelmiston karttapohjalla. Valinta on kätevä, jos haluat esimerkiksi väliaikaisesti poistaa jonkun laitteistasi näkymästä kartalla.
    • Haukkuraja: montako haukahdusta laitteen haukkulaskurin tulee rekisteröidä, ennen kuin laite tulkitsee koiran haukkuvan. Liian korkealle asetettu haukkuraja voi aiheuttaa tilanteen, jossa laite ei reagoi riittävän nopeasti koiran haukkuihin. Liian matalalle asetettu haukkuraja voi aiheuttaa tilanteen, jossa laite reagoi liian herkästi ja tulkitsee esim. risujen osumiset koteloon haukahduksiksi. Vakioasetus (2) on suositeltava asetus.
    • Reittipisteiden määrä: määrittää montako paikannupistettä piirretään kartalle. Kirjoittamalla kenttään suuren luvun näytetään kartalla reittiä pidemmältä ajanjaksolta ja pienentämällä lukemaa voidaan reittiviivaa lyhentää.
    • Suosikki: valinnalla voidaan määrittää laite laitteet-listalla suosikiksi. Laitteita voidaan suodattaa laitelistalla suosikkien, aktiivisuuden yms. mukaan.

    Kun olet syöttänyt laitteelle tarvittavat tiedot, napauta ruudun ylälaidasta ”Tallenna”-valintaa. Ohjelmisto palaa ”Laitteet”-näkymään. Palaa takaisin karttanäkymään napauttamalla lisättyä laitetta. Laitteen paikka ilmestyy näkyviin noin minuutin kuluessa (laitteen on oltava päällä sekä jakonimen ja salasanan on oltava oikein). Jos ohjelma ilmoittaa minuutin jälkeen edelleen ”laitetta ei löydy”, niin tarkista laitteen asetukset ja varmista että laite on päällä.

 • 5. Ohjelmiston karttanäkymä
  • ← Takaisin
   • Ohjelmiston karttanäkymästä näet laitteiden sijainnin, reitin ja voit muun muassa säätää yleisiä asetuksia.

    Ruudun oikeassa yläkulmassa näkyy ilmoitetun kahden pystyviivan välissä olevan etäisyyden metri tai kilometrimäärä.

    Napauttamalla punavalkoista nuolta ruudun oikeassa laidassa, aukeavat kartan loitonnus ja lähennysvalinnat, sekä mittakaavan valinta. Mittakaavan valinnasta voit valita käyttöön myös ilmakuvakartan (vain kartta-aineistossa MML101).

    Karttaa voidaan siirtää liikuttamalla sormea kartalla. Kartta voidaan lähentää vetämällä kahta sormea yhteen tai loitontaa vetämällä kahta sormea erilleen.

    Huom! Karttanäkymässä näytetään vain aktiivisena (päällä) olevat laitteet.

   • Ruudun vasemmasta yläkulmasta voit avata ohjelmiston päävalikon. Päävalikko avautuu napauttamalla UC-ikonia. Oman paikan nopeus ja matkamäärä näytetään ruudun ylälaidassa, mikäli oma sijainti on päällä. Matkamäärän voi nollata napauttamalla yläpalkissa näkyvää matkamäärää.

    AviusLINK päälle/pois: valinnalla voidaan kytkeä päälle/pois Avius-laitteiden seurantaan tarvittava AviusLINK.

    Laiteseuranta päälle/pois: GSM-pohjaisten laitteiden (R10, Novus sekä Koira-GPS) seurantaan ja Avius laitteiden paikan jakamiseen tarvittava laiteseuranta.   

    Oma sijainti päälle/pois: voit kytkeä päälle oman sijainnin. Oman sijainnin tila ilmaistaan ruudun alalaidassa oman sijainnin ilmaisimella.

    Ikonien tilat ovat seuraavat:

    • Harmaa = toiminto ei päällä
    • Keltainen = toiminto on käynnistymässä tai haluttua toimintoa ei voida suorittaa ilman käyttäjän toimenpidettä. Esimerkiksi mobiililaitteen GPS-vastaanotin on pois päältä, mobiilidata on poispäältä, Avius isäntälaite on pois päältä tai palvelimeen ei saada yhteyttä.
    • Vihreä = yhteys muodostettu ja toiminto on käytössä.
   • Ruudun alalaidasta löytyy valittuna olevan laitteen hallinnointiin käytettävät valinnat.

    Voit lukita valittuna olevan laitteen seurannan napauttamalla ”tassu”-ikonia. Kuvakkeen sisälle ilmestyy lukko ilmaisemaan seurannan olevan lukittuna laitteeseen. Lukituksen voi poistaa siirtämällä kursoria karttanäytöllä.

    Keskellä näkyy valittuna olevan laitteen nimi, oikealle laitteen nopeus, viimeisimmän paikkatiedon aika (montako tuntia, minuuttia ja sekuntia on kulunut viimeisimmästä paikkatiedosta), sekä oman tai kursorin etäisyys valittuna olevaan laitteeseen.

    Pyyhkäisemällä napauttamalla alapalkkia ylöspäin avautuu valittuna olevan laitteen toiminnot ja asetukset. Löydät lisätietoja laitekohtaisista valinnoista ja laitteiden paikantamisesta kappaleesta 6 alkaen.

 • 6. Laitteiden ja ohjelmistojen paikantaminen
  • ← Takaisin
   • Laitteen lisäämisen ja yhteysosoitteen asettamisen jälkeen laite lähettää paikkatietoa palvelimelle automaattisesti ennalta määritetyn paikannusvälin mukaisesti. Avius pannassa paikannusväli on 3 sekuntia ja muissa laitteissa 20-60 sekuntia riippuen laitteen tyypistä.

    Ohjelmisto käynnistää dataseurannan automaattisesti laitteen lisäämisen ja valinnan jälkeen, lukuunottamatta Avius-laitetta. Dataseurannan saa halutessaan kytkettyä päälle tai pois karttaruudun ylälaidasta ”Laiteseuranta Päälle/Pois”-ikonista.

    Mikäli laiteseuranta kytketään Avius laitteelle päälle, lähettää ohjelmisto Aviukselta saapuvat paikkatiedot 30 sekunnin välein palvelimelle, josta muut käyttäjät voivat seurata laitetta (käyttäjän tulee tietää laitteen ID-numero ja salasana).

    Jotta ohjelmisto voi käyttää dataseurantaa, tulee sinulla olla ohjelmassa Ultracom käyttöaikaa. Ilman Ultracom käyttöaikaa voit seurata omaa sijaintiasi ja Avius pantaasi (isäntälaitteen kautta).

   • Napauttamalla karttaruudun alapalkkia saadaan näkyviin valittuna olevan laitteen infonäkymä.

    • Info: napauttamalla info -valintaa saadaan avattua laitteen info-näkymä (laitteen tiedot ja asetukset), josta löytyy kaikki valittuna olevaan laitteeseen liittyvät toiminnot. Kaikki toiminnot on kerrottu kappaleessa 6.4.
    • Chat: avaa chat-ikkunan, jossa voit lähettää viestejä samaa laitetta seuraaville käyttäjille.
    • Hae reitti: toiminnolla voit hakea laitteen reitin tietyltä ajanjaksolta.
    • Soita: toiminnolla voit soittaa laitteeseen (valinta riippuu käytettävästä laitteesta. Ultracom R10 laitteessa tulee olla määritettynä laitteelle puhelinnumero, jotta soitto on käytettävissä.).

    Paikannusvälin voi vaihtaa napauttamalla ”Paikannusväli (sek)” valintaa ja valitsemalla asetettavan paikannusvälin.

   • Napauttamalla alapalkkia saadaan näkyviin valittuna olevan laitteen infonäkymä. Valikosta löytyy seuraavat valinnat:

    • Info: napauttamalla info -valintaa saadaan avattua laitteen info-näkymä (laitteen tiedot ja asetukset), josta löytyy kaikki valittuna olevaan laitteeseen liittyvät toiminnot. Kaikki toiminnot on kerrottu kappaleessa 6.4.
    • Chat: avaa chat-ikkunan, jossa voit lähettää viestejä samaa laitetta seuraaville käyttäjille.
    • Hae reitti: toiminnolla voit hakea laitteen reitin tietyltä ajanjaksolta.

    Paikannusvälin voi vaihtaa napauttamalla ”Paikannusväli (sek)” valintaa ja valitsemalla asetettavan paikannusvälin.

   • Napauttamalla alapalkkia saadaan näkyviin valittuna olevan laitteen infonäkymä. Valikosta löytyy seuraavat valinnat:

    • Info: napauttamalla info -valintaa saadaan avattua laitteen info-näkymä (laitteen tiedot ja asetukset), josta löytyy kaikki valittuna olevaan laitteeseen liittyvät toiminnot. Kaikki toiminnot on kerrottu kappaleessa 6.4.
    • Chat: avaa chat-ikkunan, jossa voit lähettää viestejä samaa laitetta seuraaville käyttäjille.
    • Hae reitti: toiminnolla voit hakea laitteen reitin tietyltä ajanjaksolta (voit hakea maksimissaan 4 h vanhaa reittiä Tracker laitteista).
   • Riippuen laitteen ja mobiililaitteen mallista voi laitteen valikossa ja laitteen infovalikossa olla näkyvissä eri toimintoja. Laitteen info-valikossa voi olla seuraavia komentoja (komennot aakkosjärjestyksessä):

    • Akun tila: laitteen jäljellä oleva akkukapasiteetti. Napauttamalla valintaa voit vaihtaa laitteen virransäästötilaa (normaali, keskitaso, korkea -> katso lisää valinnasta kohdasta ”Virransäästötila/Virransäästö”).
    • Aluehälytysraja: laite lähettää hälytyksen ohjelmaan (Koira-GPS ja Novus lähettävät hälytyksen tekstiviestinä. Apple ei salli tiedon viemistä Ultracom ohjelmaan, joten ohjelma ei pysty reagoimaan hälytykseen. Ultracom hälytykset tulevat push-notifikaationa), kun laite ylittää asetetun metrimäärän. Metrimäärä on 10-10000 metriä ja 0 poistaa aluehälytyksen pois käytöstä.
    • GSM-signaali: laitteen GSM-signaalin taso (kuuluvuus).
    • Haukkuaika: laitteen rekisteröimä totaali haukkuaika, sekä nykyisen jakson haukkuaika minuutteina.
    • Haukkuhälytys: voit asettaa laitteen lähettämään hälytyksen ohjelmaan, kun laite rekisteröi tietyn määrän haukkuja minuutin aikana. Haukkumäärät ovat 1-100 ja 0 poistaa asetetun haukkuhälytyksen käytöstä.
    • Haukkutiheys: montako haukahdusta laite on rekisteröinyt viimeisen minuutin aikana.
    • Haukun herkkyys: voit säätää haukun herkkyyttä, joko portaattomasti tai viidellä eri portaalla (tiukin, tiukempi, tehdasasetus, herkempi, herkin). Herkemmällä asetuksella laite reagoi herkemmin haukahduksiin ja muihin ääniin. Tiukemmalle asetettuna laite ei reagoi niin herkästi haukahduksiin tai muihin ääniin.
    • Huomiovalo: jos laite on varustettu huomiovalolla, voit kytkeä huomiovalon etänä päälle. Huomiovalo on kätevä esimerkiksi koiran lähestyessä tietä tai pimeällä.
    • Isäntälaite – akun tila: Avius isäntälaitteen jäljellä oleva akkukapasiteetti.
    • Isäntälaite – kanava: voit vaihtaa Avius isäntälaitteesi kanavan vähemmän ruuhkaiselle kanavalle, jos alueella on paljon Avius pantoja samalla kanavalla.
    • Kysy pääkäyttäjät: voit kysyä laitteelta kaikki sille määritetyt pääkäyttäjät. Pääkäyttäjiä voi olla maksimissaan kolme. Pääkäyttäjä voi mm. lisätä ja poistaa muita pääkäyttäjiä, sekä muuttaa laitteen asetuksia. Ultracom R10:ssä pääkäyttäjät löytyvät ”laitteet”-valikosta muokkaamalla laitetta.
    • Kysy VA kuuntelijat: voit kysyä laitteelta kaikki sille asetetut väliaikaiset kuuntelijat (ohjelmistot, jotka voivat soittaa pantaan). VA kuuntelijat nollaantuvat automaattisesti, kun laite sammutetaan. Laiteohjelmisto – Isäntälaite: Avius isäntälaitteen ohjelmistoversio. Laiteohjelmisto – Panta: Avius pannan ohjelmistoversio. Laiteohjelmistoversio/Laiteohjelmisto: laitteen ohjelmistoversio. Napauttamalla valintaa, aukeaa ohjelmiston päivittäminen. Syötä turvakoodi sille varattuun kenttään ja lähetä komento, joko data- tai tekstiviestikomentona. Laite päivittää ohjelmistonsa ja palaa normaaliin paikannusrutiinin päivityksen jälkeen. Lisätietoja päivittämisestä ja uusimman ohjelmistoversion löydät tuestamme. Laitteen yhteysosoite: jos laitteesi operaattori vaihtuu, voit vaihtaa laitteen yhteysosoitteen (APN) tällä valinnalla. Valitse pudotusvalikosta pannassa olevan SIM-kortin operaattori ja lähetä asetusviesti napauttamalla ”Lähetä asetusviesti”-valintaa.
    • Lat/P: laitteen koordinaatin pituusasteet.
    • Lisää pääkäyttäjä: voit lisätä laitteelle uuden pääkäyttäjän. Ohjelma pyytää antamaan lisättävän pääkäyttäjän puhelinnumeron. Pääkäyttäjiä voi olla maksimissaan kolme. Pääkäyttäjä voi mm. lisätä ja poistaa muita pääkäyttäjiä, sekä muuttaa laitteen asetuksia. Ultracom R10:ssä pääkäyttäjät löytyvät ”laitteet”-valikosta muokkaamalla laitetta.
    • Lisää VA kuuntelija: voit lisätä laitteelle väliaikaisen kuuntelijan puhelinnumeron. Kuuntelijalla on oikeus soittaa laitteeseen väliaikaisesti. VA kuuntelijat nollaantuvat automaattisesti, kun laite sammutetaan. Lon/l: laitteen koordinaatin leveysasteet.
    • Lämpötila: laitteen lämpötila. Lämpötila mitataan laitteen sisältä, joten lämpötila on suuntaa antava.
    • Maavalinta: voit vaihtaa Avius laitteesi käyttömaan. Laite säätää mm. tehoja valitun käyttömaan lainsäädäntöön sopivaksi.
    • Matkalaskuri: laitteen mittaama matka. Napauttamalla valintaa, voit myös muuttaa matkalaskurin arvon haluamaasi metrimäärään.
    • Nollaa haukkuajat: nollaa laitteen laskeman totaali ja nykyisen jakson haukkuajat.
    • Nopeus km/h: laitteen nopeus kilometriä tunnissa.
    • Paikannusaika: viimeisimmän paikkatiedon saapumispäivämäärä ja kellonaika.
    • Paikannusväli(sek): laitteen paikannusväli sekunteina. Napauttamalla valintaa avautuu valikko, josta voit valita laitteelle saatavilla olevat paikannusvälit.
    • Poista VA kuuntelija: poista väliaikaisia kuuntelijoita laitteelta. Valinta pyytää syöttämään poistettavan puhelinnumeron. Kaikki VA kuuntelijat voi poistaa käynnistämällä laitteen uudelleen.
    • Salasanan vaihto: Avius laitteen salasanan vaihtaminen.
    • Salli/Estä puhelut: voit sallia tai estää kaikki laitteelle tulevat puhelut. Pääkäyttäjälle laite vastaa kuitenkin aina puheluihin.
    • Satelliitit: löydettyjen satelliittien määrä. Laitteella tulee löytää vähintään neljä satelliittia tarkkaan paikannukseen.
    • Seisontahälytys: valinta asettaa laitteelle seisontahälytyksen. Kun laite on liikkumatta asetetun ajan, hälyttää ohjelmisto koiran olevan seisonnassa. Koira-GPS ja Novus lähettävät hälytyksen tekstiviestinä (Apple ei salli tiedon viemistä Ultracom ohjelmaan, joten ohjelma ei pysty reagoimaan hälytykseen). Ultracom R10:ssä hälytykset tulevat push-notifikaationa. Seisontahälytysrajan voi asettaa minimissään 15 sekuntiin ja maksimissaan 250 sekuntiin.
    • Signaalitaso: Avius laitteen VHF-signaalin voimakkuus.
    • SMS asetukset: salli tai estä tekstiviestipaikannusten lähettäminen laitteelle. Pääkäyttäjä voi kuitenkin aina lähettää tekstiviestipaikannuksia ja komentoja laitteelle. Apple iOS versiossa ei voi käyttää tekstiviestipaikannusta tai käyttää tekstiviestikomentoja. Tekstiviestiseuranta (min): asettaa laitteelle jatkuvan tekstiviestiseurannan. Minimi on yksi minuutti ja maksimiaika 3600 min. Automaattisesti tekstiviestiseurantaa ei ole suositeltavaa käyttää, koska yleisesti operaattorit veloittavat jokaisesta tekstiviestistä erikseen. Apple iOS versiossa ei voi käyttää tekstiviestipaikannusta tai käyttää tekstiviestikomentoja.
    • Toistintila: asettaa Avius isäntälaitteen toistintilaan. Toistintilassa Avius isäntälaite välittää valittuna olleen pannan signaalia eteenpäin muille Avius laitteille. Toistintila katkaisee automaattisesti Bluetooth-yhteyden ja asettaa laitteen toistintilaan. Toistintilaa hyödyntämällä saadaan Avius pannan kantamaa kasvatettua useita kymmeniä kilometrejä (riippuen toistintilassa olevan isäntälaitteen korkeudesta). Toistintilaa varten tarvitaan toinen isäntälaite, jolla yhteys otetaan pantaan. Toistintilan voi lopettaa painamalla Avius isäntälaitteen yhteyspainiketta.
    • Viestin ikä: viimeksi laitteelta saapuneen paikkatiedon ikä. Virransäästötila/Virransäästö: virransäästötilan asettaminen seuraavasti: -Normaali virransäästö: normaali toiminta, ei tehostettua virransäästöä. -Keskitaso: sammuttaa GPS:n ajoittain virran säästämiseksi. -Korkea: keskitason virransäästön lisäksi laite estää puhelut ja tekstiviestipaikannukset kaikilta muilta paitsi pääkäyttäjiltä. Älykäs paikannus: voit asettaa laitteelle älykkään paikannuksen nopeuden ja/tai haukkujen perusteella. Laite tihentää paikannusväliä automaattisesti, jos ennalta asetettu nopeus tai haukkumäärä ylitetään.
    • Äänimerkki: Avius laitetta seurattaessa ohjelmisto antaa äänimerkin aina, kun Avius pannalta tulee paikannus. Kätevä esimerkiksi tilanteissa, jossa Avius panta on ajautunut VHF-kantaman ulkopuolelle ja koiraa etsitään ajoneuvolla. Laite ilmaisee paikkadatan saapumista, jolloin käyttäjä tietää pysähtyä ja etsiä hyvin kuuluvuudeltaan hyvän alueelta saadakseen sijainnin pannalta.
 • 7. Päävalikon toiminnot
  • ← Takaisin
   • Laitteet”-valinta avaa laitelistan. Laitelistaa voi suodattaa mm. aktiivisten ja suosikkien mukaan. Laitteita pääsee muokkaamaan ja laitteen voi poistaa pitämällä sormea laitteen päällä. Valikosta löytyy myös laitteiden lähettäminen ystävälle ja lisääminen suosikiksi. Toiminnoista löytyy lisää tietoa kappaleesta 8.5 ja 8.7.

    Laitteet-valikon ylälaidasta löytyy ”Lisää…”-valinta, jota napauttamalla voidaan lisätä uusi laite. Ruudun oikeasta yläkulmasta aukeaa lisävalikko (kolme päällekkäistä pistettä), josta löytyvät laitteiden vienti ja tuonti palvelimelle toiminnot.

    Lisätietoja laitteiden viennistä ja tuonnista löytyy kappaleesta 8.6 ”Lisää laite…” toiminnolla voidaan lisätä laite laitteet-listalle suoraan sovelluksen päävalikosta. Tarkemmat ohjeet toiminnosta löytyvät kappaleesta 4.

   • Viimeksi seuratut laitteet ilmestyvät päävalikon ”Viimeksi käytetyt”-listaukseen. Voit helposti vaihtaa seurattavaa laitetta napauttamalla haluamaasi laitetta listalla. Kun laite valitaan, siirtyy ohjelma karttanäkymässä valittuun laitteeseen.

   • Napauttamalla ”Merkinnät”-valintaa avautuu mobiililaitteen muistiin tallennetut merkinnät. Ruudun vasemmasta yläkulmasta löytyvällä nuolella pääsee takaisin karttanäkymään.

    Merkintöjä pääsee luomaan ohjelmiston karttanäkymästä löytyvällä merkintä ja koordinaattityökalulla. Palaa takaisin karttanäkymään ja napauta ruudun vasemmassa alakulmassa näkyvää punaista palloa, jonka keskellä on plus -merkki. Karttatyökalut ilmestyvät ruudulle näkyviin.

    Voit aloittaa merkinnän tekemisen valitsemalla vasemman puoleisen ”kynä”-ikonin. Liikuttamalla karttapohjaa näet ruudun ylälaidassa kursorin kohdalla olevat koordinaatit sekä etäisyyden mittapisteiden välillä. Mittaviiva ilmaistaan katkoviivalla. Voit piirtää viivan karttaruudulle napauttamalla ”kynä”-ikonia uudelleen. Voit peruuttaa piirretyn merkinnän napauttamalla oikean puoleista ”kynä”-ikonia (ikonin vieressä on miinusmerkki). Levyke-ikoni avaa merkinnän tai viivan tallentamisvalikon.

    Anna merkinnälle nimi ja valitse näytetäänkö se kartalla. Jos haluat poistaa tekemäsi merkinnän väliaikaisesti kartalla, voit käydä asettamassa ”Näytä kartalla”-valinnan (päävalikon merkinnöissä) muotoon ”Ei”, jolloin merkintä ei näy kartalla. Valitse merkinnälle myös kuvake ja napauta ”Tallenna”, jolloin merkintä tallennetaan mobiililaitteen muistiin. Huomaa, ettei merkintää viedä automaattisesti palvelimelle talteen. Voit viedä merkinnät talteen aiemmin kuvaillulla ”Vie palvelimelle” -toiminnolla.

    Paikkamerkki ”XY”-ikonilla avataan koordinaattihaku. Syötä ohjelmaan lähdekoordinaatti Lat/N, sekä lähdekoordinaatti Lon/E arvot ja napauta ”Näytä kartalla”, jolloin ohjelman kursori keskittää annettuun koordinaattiin.

    Napauttamalla karttatyökalujen oikean puoleisinta ”Päivitä”-ikonia, voit ladata yksittäisen karttanäkymän karttapalaset uudelleen. Karttapalaset tallennetaan aina mobiililaitteen pysyväismuistiin. Ohjelma käyttää ensisijaisesti karttapalasia mobiililaitteen muistista. Joissakin tilanteissa karttadata on päivittynyt ja voit tällöin päivittää yksittäisen karttanäkymän. Voit myös poistaa kaikki kartat mobiililaitteen muistista, jolloin ohjelma lataa kaikki kartat uusiksi. Lisätietoja löytyy kappaleesta 7.5.

   • Voit luoda omia piirtokokoelmia (kartta-alueita ja merkintöjä) Ultracom Omat sivut -palvelussa. Omille sivuille pääse internetsivuiltamme. Palvelussa luodut piirtokokoelmat tulevat käyttöön omaan ohjelmaasi automaattisesti. Voit myös jakaa piirtokokoelmia muille käyttäjille.

    Käytössäsi olevat piirtokokoelmat löydät avaamalla ohjelman päävalikon ja valitsemalla muista toiminnoista ”Piirtokokoelmat”-valinnan. Päivitä näkymä napauttamalla ruudun oikeassa yläkulmassa olevaa ”päivitä”-ikonia. Omat piirtokokoelmat ja sinulle jaetut piirtokokoelmat ilmestyvät näytölle. Piirtokokoelman omistajana, voit lisätä käyttöoikeuden kokoelmaan suoraan ohjelmasta pitämällä sormea piirtokokoelman päällä ja valitsemalla avautuvasta valikosta ”Lisää käyttöoikeus”. Valinta avaa näkymän, johon syötetään lisättävän käyttäjän puhelinnumero, selite (esimerkiksi henkilön nimi), sekä käyttöoikeuden taso.

    Käyttöoikeuksien tasoja on kolme: luku, muokkaus ja hallinta. Lukuoikeudella voi tarkastella kokoelman merkintöjä ohjelmassa. Muokkaus oikeudella voi muokata kokoelmaa Omat sivut palvelussa ja hallintaoikeus antaa täydet oikeudet kokoelmaan, jolloin käyttäjä voi muokata/poistaa merkintöjä, sekä käyttöoikeuksia.

   • Ohjelman päävalikosta löytyvässä ”Asetukset”-valikossa voit mm. valita käytettävän kartta-aineiston, muokata karttanäytön asetuksia ja määrittää oman sijainnin salasanan. Asetukset valikosta löytyy kartta, oma paikka ja näyttö asetukset.  Lisäksi ruudun oikeasta yläkulmasta löytyvät ”tallenna”-valinta, sekä asetusten lisävalikko (AviusLINK:in vapautus).

    • Kartta-välilehdeltä löytyy valittavissa olevat kartta-aineistot.
     • Napauttamalla ”Käytettävän kartta-aineiston tunnus” -valintaa, pääset valitsemaan käytettävän kartta-aineiston.
     • Kartta-asetuksista löytyy myös pohjakarttoihin sisällytettävän lisäinformaation valitseminen (omat piirrokset, vinovalovarjostus jne.). Voit vaihtaa asetusta napauttamalla pudotusvalikkoa.
     • Ilmakuva-valinnalla voit määrittää näytetäänkö kartta-aineisto satelliittikuvana, jos aineisto on saatavilla alueellasi.
    • Oma paikka – välilehdeltä löytyy oman sijainnin asetukset ja salasana: .
     • Oma salasana -kenttään voit määrittää oman sijaintisi salasanan. Jos annat ystävällesi puhelinnumerosi ja tässä kentässä olevan salasanan, voi ystävä lisätä sinun ohjelman seurantaan. Vakioasetus on 0000.
     • Reittipiste lkm -valinnalla voidaan määrittää oman sijainnin reittipisteiden määrä kartalla. Kasvattamalla arvoa näytetään omaa sijaintia pitemmältä aikaväliltä. Vakioasetus on 50.
     • Käynnistä GPS ohjelman käynnistyessä -valinnalla voit antaa ohjelmalle oikeuden käynnistää mobiililaitteen GPS-vastaanotin automaattisesti, kun ohjelma käynnistetään.
     • Näytä oma paikka GPS:n sammuttamisen jälkeen -valinnalla voidaan määrittää, että näytetäänkö omaa sijaintia kartalla, jos mobiililaitteen GPS-vastaanotin kytketään pois päältä.
     • Oman paikan kuvake -valinnalla voit määrittää omalle sijainnille kuvakkeen karttaruudulle. Kuvakkeita voi selata pyyhkäisemällä kuvakeriviä pystysuunnassa.
    • Näyttö– välilehdeltä löytyvät kartalla näytettävän informaation asetukset:
     • Kartan kierto -valinnalla voit määrittää sallitaanko kartan pyörittely sormilla, vai onko kartta lukittu pohjois- eteläsuunnassa.
     • Osoittimen kuvake -valinta muuttaa kartan keskellä näkyvän kursorin ulkonäköä. Voit vaihtaa kuvaketta napauttamalla kuvaketta.

    Ruudun oikeasta yläkulmasta löytyy myös lisävalikko (kolme päällekkäistä pistettä), josta löytyy ”Vapauta AviusLINK”-toiminto. Toiminto vapauttaa mobiililaitteeseen kytkettynä olevan Avius isäntälaitteen (katkaisee puhelimen ja Avius isäntälaitteen välisen Bluetooth yhteyden). Tallenna-valinta tallentaa tehdyt muutokset.

   • Omat tiedot-valinta löytyy ohjelman päävalikosta. Omat tiedot-näkymästä löydät oman puhelinnumeron, lisenssinumeron, sekä seurantapalveluiden voimassaoloajat (Ultracom dataseurantapalvelun käyttöaika, sekä Tracker LIVE ristiinseuranta). Omat tiedot valikossa näkyy myös Ultracom R10 laitteiden Ultracom Global SIM-kortin voimassaoloaika.

    Voit päivittää näkymän tiedot pyyhkäisemällä ruutua ylhäältä alaspäin. Ruudun oikeasta yläkulmasta löytyy myös lisävalikko (kolme päällekkäistä pistettä), jota napauttamalla aukeavat seuraavat valinnat:

    • Avaa Omat Sivut -valinta avaa Omat sivut palvelun mobiililaitteen selaimeen. Omat sivut palvelussa voit antaa luvan suoramarkkinointiin ja tiedotteisiin, hallinnoida omia yhteystietoja, tarkastella laitteidesi reittejä, tilata lisäpalveluita (Ultracom käyttöaikaa ja Tracker LIVE-ristiinseurannan), sekä luoda/hallinnoida piirtokokoelmia.
    • Rekisteröi-valinta avaa ohjelman rekisteröintinäkymän. Jos puhelinnumerosi vaihtuu, tulee ohjelman siirto tehdä ensin Omat sivut palvelussa tai ”vaihda puhelinnumero”-toiminnolla, jonka jälkeen ohjelma voidaan rekisteröidä uudelle puhelinnumerolle.
    • Tilaa/Aktivoi-valinnalla voidaan ostaa käyttöaikaa ohjelmaan tai aktivoida Ultracom käyttöaikakoodi. Löydät lisätietoja kappaleesta 7.7.
    • Vaihda puhelinnumero – valinnalla voit siirtää Ultracom lisenssisi (käyttöajat ym. palvelut) uuteen puhelinnumeroon. Syötä uusi puhelinnumero ja valitse ”Vahvista siirto”. Kun olet tehnyt siirron ohjelmassa, niin rekisteröi ohjelma uudelleen Omat tiedot-valikon “Rekisteröi” toiminnolla.
   • Ultracom ohjelmiston käyttöaikaa voidaan ostaa suoraan ohjelmasta, jälleenmyyjäsi voi kytkeä sinulle käyttöaikaa tai voit ostaa erillisen aktivoitavan käyttöaikakortin. Valitse päävalikosta valinta ”Tilaa/Aktivoi”. Valitse ”tilaustapa”-pudotusvalikosta haluamasi tilaustapa:

    • Aktivointikoodi: voit syöttää käyttöaikakortista saatavan aktivointikoodin ja saat aktivointikortin oikeuttavan käyttöajan (1kk, 3kk tai 12kk).
    • App Store -tuote: valitse haluamasi tuote pudotusvalikosta. Valittuasi tuotteen, napauta ”Tilaa”, jolloin ohjelma siirtyy mobiilinmaksun vahvistamiseen.
   • Tietoja ohjelmasta -valinta löytyy ohjelman päävalikosta. Tietoja ohjelmasta -näkymästä löydät ohjelmiston versionumeron, tietoja ohjelmistossa käytetyistä karttalisensseistä, sekä linkin tietosuojakäytäntöömme (avautuu selaimeen).

 • 8. Usein kysytyt kysymykset
  • ← Takaisin
   • Avius-isäntälaite voi olla kytkettynä vain yhteen mobiililaitteeseen. Jos mobiililaitetta halutaan vaihtaa, tulee Avius-isäntälaitteen AviusLINK vapauttaa. AviusLINK vapautetaan avaamalla ohjelmiston ja valitsemalla asetukset. Asetukset-valikossa avataan lisävalikko oikeasta yläkulmasta (kolme päällekkäistä pistettä) ja valitaan toiminto ”Vapauta AviusLINK”. Valitaan OK, jolloin Avius-isäntälaite on vapautettu ja se voidaan kytkeä käyttöön toiseen päätelaitteeseen.

   • Ultracom R10 laitteen asetukset on mahdollista nollata tehdasasetuksiin, jolloin laitteen pääkäyttäjätiedot ja muut asetukset poistetaan laitteen muistista, sekä palvelimelta. Samalla voidaan poistaa myös palvelimelle tallennetut reitit. Valitse Ultracom R10 laitteesi ja avaa ”info”-valikko ruudun alalaidasta. Avaa ruudun oikeasta yläkulmasta lisävalikko (kolme päällekkäistä pistettä). Valitse ”Tehdasasetukset”. Ohjelma varmistaa, että haluatko palauttaa laitteen tehdasasetuksiin ja lisäksi poistaa reitit palvelimelta, valitse haluamasi vaihtoehto ja napauta ”OK”.  Huomaa, että reittien poistaminen poistaa reitit pysyvästi, eikä reittejä voida palauttaa jälkikäteen.

   • Ultracom ohjelmisto rekisteröityy aina puhelinnumeroon, josta rekisteröintipyyntö on tehty. Ohjelma voidaan kuitenkin siirtää uuteen puhelinnumeroon seuraavasti:

    • Ohjelmasta: ennen liittymäkortin vaihtamista, avaa ohjelman päävalikko ja valitse ”Omat tiedot”. Avaa ruudun oikeasta yläkulmasta lisävalikko ja valitse ”Vaihda puhelinnumero”. Syötä ”Uusi puhelinnumerosi”-kenttään uusi puhelinnumero, johon olet ohjelman siirtämässä ja valitse ”Vahvista siirto”.  Kun olet tehnyt siirron ohjelmassa, voit vaihtaa liittymäkortin mobiililaitteeseesi. Palaa tämän jälkeen takaisin Omat tiedot-valikkoon, avaa lisävalikko oikeasta yläkulmasta ja valitse “Rekisteröi“. Rekisteröi ohjelma uudelle puhelinnumerolle noudattaen ruudulla näkyvää ohjeistusta.
    • Omat sivut palvelusta: kirjaudu Omat sivut-palveluun ja valitse ”Omat tiedot” ruudun vasemmasta laidasta. Napauta ”puhelinnumero”-kentän vieressä olevaa ”Vaihda numero…” valintaa ja syötä uusi puhelinnumero, johon olet ohjelman siirtämässä. Kun olet tehnyt siirron, vaihda liittymäkortti mobiililaitteeseen ja rekisteröi ohjelma uudelleen avaamalla ohjelman päävalikko, valitse ”Omat tiedot”, avaa oikeasta yläkulmasta lisävalikko ja valitse ”Rekisteröi”. Rekisteröi ohjelma noudattaen ruudulla näkyvää ohjeistusta.
    • Teknisessä tuessa: muutos voidaan tehdä Ultracom Oy:n teknisessä tuessa, jonka jälkeen ohjelma tulee rekisteröidä uudelleen, kun liittymäkortti on vaihdettu mobiililaitteeseen. Ultracom Oy:n teknisen tuen yhteystiedot löydät internetsivuiltamme.
    • Jälleenmyyjällä: Ultracom jälleenmyyjät voivat opastaa sinua ohjelmiston siirtämisessä. Ota mukaan mobiililaitteesi, sekä Ultracom-paikannuslaitteesi.
   • Ultracom Novus tai Koira-GPS laitteen pääkäyttäjä vaihdetaan seuraavasti:

    1. Poista laitteen SIM-kortti
    2. Aseta SIM-kortti mobiililaitteeseen ja käynnistä mobiililaite.
    3. Siirry mobiililaitteen yhteystietoluetteloon ja poista SIM-kortin yhteystiedoista DOGPS niminen yhteystieto.
    4. Ota SIM-kortti pois mobiililaitteesta ja aseta se takaisin pantaan.
    5. Aseta pantaan ladatut akut.
    6. Avaa ohjelman päävalikko ja valitse ”Laitteet”. Pidä sormea laitteen päällä ja valitse ”Poista”.
    7. Valitse ruudun ylälaidasta “Tallenna“. Ohjelma kysyy, määritetäänkö laitteelle yhteysosoite. Valitse “Kyllä“.
    8. Valitse pudotusvalikosta pannan operaattori ja lähetä pannalle asetukset valitsemalla ”Lähetä asetusviesti”.
    9. Ohjelma luo kaksi tekstiviestiä, joissa on pannan asetuksia. Lähetä molemmat viestit pannalle.
    10. Laite paikantuu muutaman minuutin kuluttua karttanäytölle.
   • Avaa ohjelmiston päävalikko ruudun vasemmasta yläkulmasta napauttamalla UC-ikonia tai pyyhkäise ruutua vasemmalta oikealle. Valitse avautuvasta valikosta ”Laitteet”. Näkymässä on lueteltuna kaikki ohjelmistoosi lisätyt laitteet. Ruudun ylälaidassa olevasta pudotusvalikosta voit suodattaa laitenäkymää seuraavin valinnoin:

    • Kaikki” näyttää kaikki lisätyt laitteet ja ohjelmistot listalla.
    • Suosikit” näyttää vain suosikiksi lisätyt laitteet ja ohjelmistot. Suosikki-valinnan voi tehdä ruksaamalla ”suosikki”-kentän laitetta tai ohjelmistoa lisättäessä.
    • Suosikit ja aktiiviset” näyttää suosikiksi lisätyt laitteet ja tällä hetkellä päällä olevat laitteet, sekä ohjelmistot.
    • Viimeksi käytetyt” näyttää lähiaikoina käytössä olleet laitteet ja ohjelmistot.
    • Omat laitteet” näyttävää vain laitteet, joiden pääkäyttäjä olet.
   • Avaa ohjelmiston päävalikko ruudun vasemmasta yläkulmasta napauttamalla UC-ikonia tai pyyhkäise ruutua vasemmalta oikealle. Valitse avautuvasta valikosta ”Laitteet”. Näkymässä on lueteltuna kaikki ohjelmistoosi lisätyt laitteet. Ruudun oikeassa yläkulmassa on lisävalikko (kolme päällekkäistä pistettä-ikoni). Napauttamalla valintaa aukeaa laitteiden vienti ja tuonti palvelimelle. Vie palvelimelle: napauttamalla valintaa aukeaa ikkuna, josta voit valita haluatko viedä laitelistasi laitteet ja ohjelmistot sekä mobiililaitteeseen tehdyt karttamerkinnät palvelimelle. Valitse mitkä tiedot haluavat viedä palvelimelle ja napauta ”Vie palvelimelle”. Tiedot viedään palvelimelle ja ohjelmisto kertoo montako laitetta ja merkintää vietiin talteen. Samalla ohjelma antaa tunniste ID:n, jolla laitelistan voi palauttaa myöhemmin tai vaikka jakaa laitelistan ystävälle. Tuo palvelimelta: napauttamalla valintaa aukeaa ikkuna, josta voi tuoda viedyn laitelistan laitteet ohjelmiston ”Laitteet”-listalle. Jos jätät ID-kentän tyhjäksi tuo ohjelma viimeksi palvelimelle viedyn listan. Voit myös syöttää viimeksi viedyn laitelistan ID-numeron tai esimerkiksi ystävältäsi saadun laitelistan ID:n, jolloin ohjelma hakee kyseisellä numerolla olevat laitteet järjestelmästä ”Laitteet”-listallesi.

   • Avaa ohjelmiston päävalikko ruudun vasemmasta yläkulmasta napauttamalla UC-ikonia tai pyyhkäise ruutua vasemmalta oikealle. Valitse avautuvasta valikosta ”Laitteet”. Näkymässä on lueteltuna kaikki ohjelmistoosi lisätyt laitteet. Voit poistaa tai muokata lisättyjä laitteita pyyhkäisemällä sormella laitteen kohdalla oikealta vasemmalle ja valitse avautuvasta ikkunasta ”Muokkaa” muokataksesi laitteen tietoja, ”Poista” poistaaksesi laitteen kokonaan.

   • Avaa ohjelmiston päävalikko ruudun vasemmasta yläkulmasta napauttamalla UC-ikonia tai pyyhkäise ruutua vasemmalta oikealle. Ruudun oikeassa yläkulmassa on lisävalikko (kolme päällekkäistä pistettä-ikoni). Napauta ”Lisää Demo…” -valintaa. Toiminto lisää demolaite ohjelmaan, jotta voit tarkastella tai esitellä ystävällesi, miten ohjelmisto toimii. Demolaitteen perus- ja lisätietokentät on valmiiksi täytetty. Napauta ruudun ylälaidasta “Tallenna“, jolloin demolaite lisätään “Laitteet“-valikkoon.  Demolaitetta voi seurata ja sen asetuksia ei voi muuttaa.

   • Turvakoodi saapuu puhelimeesi tekstiviestinä. Normaalisti turvakoodi tulee muutaman minuutin sisällä. Jos turvakoodia ei saavu puhelimeesi 10 minuutin sisällä, niin yritä rekisteröintiä uudelleen. Varmista, että puhelinnumero johon olet rekisteröimässä ohjelmaa on varmasti oikea. Jos et edelleenkään saa turvakoodia, ole yhteydessä tekniseen tukeemme ja ilmoita puhelinnumerosi johon yrität rekisteröidä ohjelmaa.

   • Lisäämäsi laitteen puhelinnumero tai salasana on väärin.

    1. Avaa ohjelman päävalikko ja valitse “Laitteet“.
    2. Muokkaa laitetta jota olet paikantamassa (Android: pidä sormea laitteen päällä ja valitse listalta “Muokkaa“, Apple iOS: pyyhkäise ruutua laitteen kohdalla oikealta vasemmalle ja valitse “Muokkaa“).
    3. Varmista, että laitteen tyypi on oikea (Koira-GPS/Novus laite)
    4. Varmista, että laitteen puhelinnumero on oikein ja kirjoitettu kansainvälisessä muodossa (esim. Android: +358401234567 ja Apple: 358401234567)
    5. Varmista, että laitteen salasana on oikein.

    Varmista laitteen puhelinnumero ja salasana laitteen omistajalta.

   • Varmista että sinulla on voimassa oleva Ultracom käyttöaika ja TrackerLIVE ristiinseurata. Näet tilauksesi voimassaoloajat avaamalla ohjelman päävalikon, valitse “Omat tiedot” ja päivitä näkymä (Android: napauta ruudun ylälaidassa näkyvää nuoli-ikonia. Apple: pyyhkäise ruutua ylhäältä alaspäin). Varmista, että laitteen tyypiksi on valittu TrackerLIVE: avaa ohjelman päävalikko, valitse “Laitteet“, muokkaa laitetta (Android: pidä sormea laitteen päällä ja valitse “Muokkaa“. Apple: pyyhkäise laitteen kohdalta oikealta vasemmalle ja valitse “Muokkaa“). Varmista myös, että laitteen jakonimi ja salasana ovat oikein (huomaa, että pienillä ja isoilla kirjaimilla on merkitystä). Jos et edelleenkään saa laitteesta paikkaa, ole hyvä ja ota yhteys Ultracom tukeen. Liitä viestiisi laitteen jakonimi, salasana, oma puhelinnumerosi sekä vikapäivä ja kellonaika.

   • Ohjelmalisenssi voi olla kerrallaan käytössä vain yhdessä puhelinnumerossa. Jos sinulla on useita mobiililaitteita, tarvitset jokaiseen laitteeseen oman liittymän ja lisenssin.

   • Jos tilasit ohjelman tekstiviestilaskulla ja maksoit tilisiirtona, kytkeytyy palvelu voimaan rahojen saavuttua palvelun tarjoajan tilille (normaalisti 2-3 arkipäivää). Emme voi valitettavasti nopeuttaa pankkien välistä rahansiirtoa. Tukemme voi tarvittaessa kytkeä 5 pv käyttöaikaa veloituksetta. Löydät tuen yhteystiedot tuki-sivultamme. Kiireellisissä tapauksissa puhelintukemme numerossa: 0600-94151 voi kytkeä 5 pv käyttöajan voimaan heti. Jos tilaat palvelun verkkokaupastamme, kytkeytyy palvelu voimaan heti  maksun jälkeen. Jos tilauksestasi on kulunut yli 3 arkipäivää, eikä palvelu ole kytkeytynyt voimaan, lähetä maksukuitti ja ohjelman puhelinnumero tekniselle tuellemme, jotta voimme tarkistaa tilauksen tilan.

   • Omat sivut palveluun kirjaudutaan käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Käyttäjänimi on puhelinnumero, jossa sinulla on ohjelma asennettuna ja rekisteröitynä. Salasana löytyy avaamalla ohjelman päävalikko -> omat tiedot -> Omat sivut salasana. Jos salasana ei ole näkyvissä, napauta ruudun ylälaidassa olevaa päivitä-ikonia. Omat sivut palveluun voi kirjautua suoraan ohjelmasta avaamalla omat tiedot-valikon -> avataan lisävalikko ruudun oikeasta yläkulmasta ja valitaan “Omat sivut”. Toinen vaihtoehto kirjautumiseen on internetsivumme.

   • Kirjaudu Omat sivut -palveluun kohdan 8.14 ohjeistuksen mukaisesti. Valitse ruudun vasemmasta laidasta “Piirtokokoelmat“. Napauta “Lisää…” valintaa, anna piirtokokoelmalle nimi ja valitse “Lisää“. Toiminto luo piirtokokoelman antamallasi nimellä. Pääset muokkaamaan piirtokokoelmaa napauttamalla pudotusvalikon vieressä olevaa “Avaa“-valintaa. Kaikki kokoelman toiminnot löytyvät ruudun oikeasta laidasta. Muista tallentaa tekemäsi muutokset napauttamalla “Tallenna“-valintaa.

   • Kirjaudu Omat sivut -palveluun kohdan 8.14 ohjeistusta noudattaen. Valitse olemassa oleva piirtokokoelma tai luo uusi piirtokokoelma kohdan 8.15 ohjeistuksen mukaisesti. Kun sinulla on haluamasi piirtokokoelma valittuna, navigoi ruudun alalaidassa olevaan “Ulkoiset aineistot” kohtaan. Lisää Oma riista -aineisto syöttämällä Oma riistasta saatu aluetunnus sille varattuun kenttään ja napauta “Liitä“-valintaa. Toiminto hakee Oma riistassa luodun alueen ja liittää sen valittuna olevaan piirtokokoelmaasi. Muista, että karttapalaset eivät päivity automaattisesti Ultracom ohjelmistoon, joten päivitä kartta-aineisto avaamalla ohjelman karttatyökalut karttaruudun vasemmasta alalaidasta löytyvästä valkoisesta plus-merkistä ja valitse ruudulle ilmestyvistä työkaluista oikean puoleisin “Kartan päivitys”-valinta.  Valinta päivittää kartalla näkyvät karttapalaset sisällyttäen liittäämäsi Oma riista -aineiston karttaan. Huomaa, että karttapalat tulee päivittää jokaiseen näkymään ja mittakaavaan erikseen.

Jäikö jokin askarruttamaan? Kysy lisää, autamme mielellämme.WhatsApp